Kisah Juadah Syawal

Assalamualaikum,

23:38
Sangat mengantuk dan sedang menonton 2010 MTV Movie Award yang disiarkan di 8TV. Dalam hati mengecam; apa logiknya rancangan ini pada malam 1 Syawal 1431H. It’s just a bunch of artist cursing all the night; like what Peter Facinelli said: “I never heard the word **** being said so many times in one night”.

Oh! Ada Ayam Masak Merah di atas dapur. Dah masak petang tadi, tapi ada kekurangan pada rasanya. Maklum la, chef berpuasa dan ini adalah pertama kali aku memasak Ayam Masak Merah resepi Tok. Selalunya kami tunggu je Tok masak. Mana nak tahu, bila aku sampai dari Pulau Pinang tengah hari tadi, Abah dah sedia menunggu dengan ayam dan bahan-bahan serta arahan: “Masak Ayam Masak Merah Tok.”

Another major alamak!
I was only pembantu dapur all the time.
Cuba juga call Tok, tapi tak berjaya. I was left with no choice but to cook base on my instinct and hazy memory. Alhamdulillah, it smells almost right and taste not bad at all. What it need was a sprinkle of salt and sugar plus some asam jawa. Walla! That’s what I am doing right now – perfecting my Ayam Masak Merah. At this moment, I am so grateful and so proud of myself for cooking this special dish nicely.

Ketupat dah selesai petang tadi. Kuih raya pun Mama dah siap letak dalam balang. Yang terlibat di dapur hanyalah Abah, Hakim, Isma dan aku. Rasa sedikit kekurangan tanpa kehadiran seorang orang lama (biasanya Tok) dan seorang ibu (Mama terpaksa bekerja). Walaupun begitu, semua berjalan dengan lancar, cepat je dah selesai semua. Alhamdulillah.

Juadah Syawal kami tahun ini:
Ketupat Daun Palas
Pulut Berinti Pisang (Resepi Hakim)
Ayam Masak Merah Ala Tok Timah
Rendang Daging
*** Nasi Daging masih dalam pertimbangan walaupun resepi dah disalin dari internet :p

Salam lebaran 1431H semua!
Selamat menikmati juadah yang disediakan dengan penuh kasih saying (^_^)

Nota kaki: Ketika sedang menyiapkan entri ini, seseorang telah membalas perutusan selamat hari raya dan maaf aku. Well, for me it sounds a little bit arrogant. But as usual, it could only be me and my sensitive being... Tak mengapa lah. Aku juga boleh begitu

Wassalam.

Comments

salam aidilfitri kak aini... say a mahu beraya di rumah kak aini boleh? hehe

p.s. dato K menjemput kak aini beraya di rumah beliau di melaka... ^^
Leesa.Maz said…
Salam Aidilfitri 'Aini..
Maaf zahir dan batin...

Kak Maz baru try resipi baru rendang..tapi rasanya rendang yang dari buku arwah mak gak memang best..

i wonder about the last paragraph..heheh...
'Aini said…
Fifah: Oh... silalah dtg beraya :D Smpkan terima kaseh akak to Dato K yer... Dah lama akak tak travel ke Melaka~

KakMaz: Selalunya mmg mcm tu... Takleh lawan masakan mereka~
Last para? Erm. Hahahaha~

Popular posts from this blog

Goodbye Ben Jern

Celebrate the Love: Bones and Booth

Getting Out of the Slump