Newton Challenge 2015: The 12 KM Run

Assalamualaikum,



Alhamdulillah, semalam (Ahad, 8 Februari 2014) berjaya menamatkan larian 12 km untuk Newton Challenge Penang 2015. Yeay~! Dah exceed target tahun ni - 10 km. Setakat ni paling jauh 8 km. Mencabar jugak nak habiskan baki 4 km. Masuk kilometer ke-9, jari kaki mula melecet dan segala sendi dan otot dah mula rasa terbeban. Abdomen pun mula cramp. Naik bukit pulak (dendam terbaru: Mount Erskine!). By 10th kilometer, tenaga memang dah takde. The hardest part? Mestilah the final 2 km. Mental kot! Tapi berlari bersama rakan-rakan Revert Sports Club (RSC) membawa banyak perbezaan. Walaupun bukan berlari dalam kumpulan atau one-to-one pacing, you know everyone is putting their effort to complete the run and that we will meet at the finishing line. 

The route
Kilometer 9 ke 10 tu yang bikin menangis...


"YOU ARE YOUR LIMIT". Begitu slogan Newton Challenge Penang 2015. Rasa puas hati dan hilang semua penat saat mendapat ucapan tahniah daripada petugas yang menghulurkan medal. My precious! Hahahaha. Tak jemu mata memandang tau. Walaupun medal tu bukanlah seketul jongkong emas dan masa larian pun bukanlah comei sangat, tetap rasa puas hati. It's the experience that is more valuable. Kalau tak cuba sekarang, I will never know.

Sungguh gembira rasa hati lalalala ^___^

Crossing the finishing line: Dengan senyuman sampai ke telinga. Hahaha

My precious~!

For that, I would like to thank Mr. R for offering me this opportunity. Ya, I am still alive. Tak terfikir pun akan memasuki acara 12 km. Padahal masa Kak W ajak masuk 3.5 km, aku punya lah negatif kan. Hehehe. I guess I can't say no to you (except for 21 km :p). Terima kaseh jugak to my running patners Miss J and Miss I. Running with them makes it more possible. Masuk kilometer ke-9 tu dah rasa sangat penat dan sakit dan dah nak menangis. These two girls are the inspiration.

My darling running partners and a new friend.

Revert Sports Club (RSC) super supportive family.

Running Lesson with RSC, So Far

Haruko Akagi
Let's move forward together!
Discipline. With discipline, most anything is possible.
And focus. Most anything is possible if you put your mind into it.

Bila aku mula berlari, kesihatan menjadi lebih penting dari biasa. Jadi power office girl dan couch potato pun perlu jaga kesihatan. Apatah lagi bila terlibat dengan aktiviti yang memerlukan stamina dan ketahanan.
Perlu makan dengan diet yang seimbang dan boleh memberi kebaikan kepada running lifestlye.
Perlu cukup tidur (read: tidur awal) supaya cukup rehat dan dapat lebih masa (read: bangun lebih awal) untuk latihan.
In the past, I used to think that running is all physical. But that is not true. Being fit physically is only a part of it. Berfikiran positif sahaja tidak cukup untuk menamatkan walaupun larian sejauh 5 km. Mental pun perlu high endurance. Badan cergas, otak cerdas.
Apa lagi..? Perlu lebih teratur kerana berlari telah ditambah dalam senarai aktiviti yang sedia padat. Mesti adil dan rasional. Need to improve time management skills.
Dan, kerana berlari bersama Revert Sports Club (RSC) adalah satu inisiatif dakwah, perlu juga perbaiki diri. Be a better person.

I have a very long way to go. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Amiin Allahhumma Amiin.

Stay fit; it is sunnah.
Jom, let's #GetFit WithRSC.
Like FB kami "Revert Sports Club". Kami suka nak jumpa kawan-kawan baru :)

Come, join us!

Wassalam.


Comments

Popular posts from this blog

Goodbye Ben Jern

Celebrate the Love: Bones and Booth

Getting Out of the Slump