Novel dan Nora Elena

Assalamualaikum,

Malam tadi speed reading novel "Kasih Yang Suci" bersempena dengan drama adaptasi novel tersebut, "Nora Elena". Last novel Bahasa Melayu yang dibaca adalah trilogi "Bagaikan Puteri" by Ramlee Awang Murshid, then recently re-reading novel "Adam dan Hawa". Sudah lah last week berteleku di laman web Alaf 21 mencari tajuk-tajuk novel yang pernah dibaca masa zaman remaja. Sampai housemate pun beriya-iya buat list novel yang dia ada :p Hahaha. Lagho sungguh la...

Disebabkan kat rumah sewa Ai yang paling senior, rasa over excited pulak bergelak ketawa dengan adik-adik pasal hero-hero novel ni ^_____^ Terasa muda kembali kot! This is the evergreen part for me. I don't recall buying any novel, but I befriend with novel lovers. So kita pon hanyut dalam dunia novel jugak. Mula baca novel masa di Matrikulasi. Biasanya satu novel tu memang akan bertukar tangan dari seorang ke seorang. Dan biasanya jugak Ai la yang last. Kemudiannya, semua akan diam je khusyuk membaca sambil tersenyum-senyum, kadang-kadang ikut frust dan marah. Ada sekali tu, pukul 3-4 pagi menangis teresak-esak sebab hero mati.

Hahahaha. Those were the days. Really crazy days. Even before Edward Cullen. Siapa kata lelaki Melayu tak bisa mencairkan hati :p

NORA ELENA

Never read this novel. If I did, I might have serious amnesia because Seth and Nora Elena are two hard-to-forget name - and their story also rare. I do what I do best - skip everything and get straight to the important point - so I didn't have much to say about the novel. However, I found that the characters in the novel are more real than the one in the drama. Does their story make sense? Of course not. Kalau kita kat tempat Nora Elena, you think you'd still forgive Seth? Kalau real guy kat tempat Seth, would he care that much? Nama pun novel / fiksyen kan. So daripada memeningkan kepala, why not just enjoy it.

At first, I was not excited with this drama. Tapi lagu "Berubah" tu memang sungguh berhantu dan sesuai sangat dengan drama Nora Elena ni. Kadang-kadang sampai terbawa-bawa ke dalam mimpi... Other OSTs pun best: Asfan's "Terhenti" and Erry, Shajiry and Reen's "Jangan Kau Pergi". Believe it or not, just because Nora Elena and the OSTs, I have finally stop listening to Korean songs. Hehehe.

Which Seth do I prefer?
I only know Aaron Aziz as Seth, but the Seth could be someone else :p

YANG AI CARI

I'm looking for this one particular novel. Baca masa kat Matrikulasi, tajuk, nama penulis, even nama watak pun tak ingat. Tapi perasaan sedihnya masih terasa - inilah novel yang buatkan Ai menangis 3-4 pagi :p Oke, the story goes like this... Watak perempuan tu pada mulanya tak suka sangat pada watak lelaki. He was her visiting cousin or something. But somehow between all the yellings, they fell in love and then got married. Unfortunately, he was diagnose with terminal illness - I can't recall the sickness came before or after the marriage. Anyway, that was the sad part - knowing that someone you love would leave you. He passed away and I cried my heart out.

Rasanya susah nak cari, sebab most novel pun ada kisah yang lebih kurang sama macam ni.

HERO PILIHAN

[Drumroll!]

Laksama Sunan daripada trilogi "Bagaikan Puteri" karya Ramlee Awang Murshid.

Gambaran lelaki soleh yang layak dijadikan suami. Laksamana Sunan lain dari hero novel yang lain... Kalau hero novel yang lain terkenal dengan romantiknya, nakalnya, dan perangai-perangai lain yang tak ada pada lelaki dalam realiti - yang membawa pembaca terbuai-buai membazirkan 10% otak - Laksamana Sunan tidak.

He's very much real. He's just ordinary guy. Orang kampung je pun. Berharta tidak. Tapi istimewanya Sunan, dia membawa pembaca mengingati Allah. Sudahlah handal bersilat. Jatuh cinta dengan Sunan berbeza perasaannya ^____^

“Awan..
kalau dapat dicapai
maka sakti la hamba
kau bagaikan puteri...”

Wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

Goodbye Ben Jern

Celebrate the Love: Bones and Booth

Getting Out of the Slump