Skip to main content

KL Gengster

Assalamualaikum,

Sumber: SKOP
Klasifikasi : PG 13
Genre : Aksi
Pengarah : Syamsul Yusof
Cerita / Skrip : Syamsul Yusof / Rizal Ashreff
Pengarah Fotografi : Azami Alias / Omar Ismail
Penyunting : Hisyam Jupri / Syamsul Yusof
Terbitan Oleh : Skop Productions

Para Pelakon:
Aaron Aziz ... Malek
Adi Putra ... Jai
Redzuan Hashim ... King
Syamsul Yusof ... Shark
Shoffi Jikan ... Ajib
Zizan RL ... Fadil
Adam Corrie ... Dragon
Ku Faridah ... Ibu (Malek, Jai, Zati)
Sheera Iskandar ... Zati
Anna Halim ... Erin

KL Gengster (KLG) memang tak tersenarai dalam list tontonan bulan ini. Antara sebabnya termasuklah: aku tak begitu favor cerita-cerita SKOP, aku tak favor Syamsul, dan aku tak favor cerita-cerita gengster ni, tambahan kalau cerita Melayu. Tapi kontroversi KLG dengan pertubuhan tersebut, plus kutipan mencecah 11 juta seolah-olah menggeletek hati. Tiba-tiba terbaca Aaron "Seth Tan Irfan Ikmal" Aziz kata dia dah tengok KLG 3 kali. Apa lagi, terus search semua review pasal KLG - overall review bagus. Laju je book tiket! [Ada gak la terasa macam mangsa kontroversi semata, tapi tak kisah la~]

Keluar dari panggung, hati kata sudah jatuh cinta dengan Aaron "Malek" Aziz. Cemane lah kan~ Hahaha.

Bagi aku, KLG ni filem yang sedih. Sedih untuk watak Malek. Entah berapa ramai Malek di luar sana. Bukan tak baik. Baik sebenarnya. Kalau aku kata takde pilihan, rasa macam tipikal. Tapi nak kata takde pilihan, sebenarnya ada - just harder, that's all. Di antara gengster-gengster yang hangin siang malam, ada mesej kekeluargaan yang terselit dalam KLG. Aku rasa sebab tu la aku jatuh cinta dengan Malek - I am always fond with guy who has his heart bound by blood and chain to his family. Tersentuh hati aku tengok expression Malek bila dia dapat tau famili dia terpaksa jadi korban - and his best friend were later killed - as the price for being who he was. With great power comes great responsibility and life offer no discount.

Sesuatu yang salah tu, tetap salah walaupun sejuta orang kata betul. Dan yang benar, tetap benar walaupun sejuta orang kata salah. Malek mungkin juga representasi satu penyesalan. You know what they say about this: it's a one way ticket to hell. It will be too late when you know where you're heading. Perkara-perkara pelik yang memusnahkan masa depan ni memang tempting... dah la tempting, mudah pulak tu nak terjebak. Tapi bila sampai masa nak berubah, susahnya berkali ganda. Ala-ala suntik Botox gak la... Nak suntik murah je, tapi nak buangnya lebih mahal, dan lebih menyeksakan. So fikirkan la habis-habis sebelum decide nak buat apa dengan kehidupan - walaupun you all kata ini kehidupan you - padahal hakikatnya hidup you tu hak milik Allah.

Kesimpulannya, aku memang suka lah dengan KLG. Walaupun tak bagi full mark serta ada here and there perlu improvement, KLG memang karya yang bagus. Tak sia-sia Syamsul menang Best Director Festival Filem Malaysia Ke-24. Gabungan mantap bersama Rizal Ashreff. Memang keturunan Datuk Yusuf Haslam. I think I like KLG better than Khurafat kot. Filem-filem Syamsul yang lain aku tak layan. Mungkin pasni la~ Semoga penggiat seni Malaysia berusaha lebih untuk hasilkan karya yang bermutu, jangan tangkap muat je...

Pemilihan pelakon pun agak tepat. Cumanya, maybe lebih elok kalau Syamsul stick with directing kot :P His acting skill has improved a lot, but you know~ Kalau watak Jai tu Shaheizy Sam yang pegang then Shark tu Adi Putra, fuh marveles! Betul-betul tercabut kerusi panggung. Shoffi Jikan sebagai Ajib memang tak perlu cakap la - sungguh real. Memang berbakat dan versatil si Shoffi ni. As for Zizan "Abang Long Dil", terbaek la. Zizan boleh pergi jauh dalam dunia lakonan - menyanyi pun sudah yer :)

Jalan cerita tak meleret, ringkas dan padat - straight to the point. Takde bunga-bunga, terus sepak terajang je. Skrip memang realistik - rasa menanah telinga aku dengar maki hamun dan budi bahasa yang digunakan. Ada parents mana ntah yang bawa anak-anak tonton KLG - harap jangan la lepas ni budak-budak tu excerpt dialog KLG di manap-mana. Pasti menconteng arang di muka parents mereka. [Patut rated 18SG KLG ni!] Yang lebih baik, KLG takde bunga-bunga tahi ayam ala Megan Fox dalam Transformers. Tak perlu, memang tak perlu. See, dah 11 juta walaupun takde awek seksi. Setakat Sheera je la.

Ingin nak ucap tahniah sambil standing ovation kepada pengarah lagak ngeri KLG. Aksi lawan-lawan yang realistik dan seronok untuk ditonton. Koreografi KLG yang baik dapat menutup banyak kelemahan hero-hero yang memang takde basic martial art. Nampak jugak la dua tiga moves yang rasa nak tepuk dahi. [Sedangkan Rain dalam Ninja Assassin pun kena kutuk kan...] Tapi oke la. At least takde la fight moves yang total nonsense. Nasihat kepada Syamsul, untuk sekuel or prekuel tolong la invest sikit untuk martial art training. Baru la real bro!

Post-it! Note:
1. Sungguh benci bila KLG nih ada narrator. Dah macam Desperate Housewives der~ Dah la suara Aaron "Malek" Aziz tak comei langsung :p
2. Setuju dengan Review Filem dalam banyak perkara!
3. Utuh sungguh meja kat Pasar Selangor. Kena hentak dengan Malek dan gengster-gengster tu pun still berdiri teguh~
4. Walaupun tipikal, aku tetap rasa ending Malek could have been better. His has put up great effort and determination untuk cuci tangan. Buat la famili Malek bersatu semula. Baru la ada motivasi dan kelangsungan dengan watak Malek yang family guy.

Wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

Goodbye Ben Jern

Oh my... another good bye. Why laaaaaaaaaa~!

Today, we bid farewell and we wish a great future to our one and only Loh Ben Jern of #BenHafiz FlyFM. Our heroes of insanity.
It's the final 30 minutes of flying with Ben's craziness... So sad! Huhuhuhuhu. Ben Jern has been on air since 10 PM last night - slumber party katanya - and I only sleep 3 hours plus, listening to him sambil kemas barang.
I know, some of you might think: "What is wrong with this girl, crying over a DJ...". Clearly, you don't know Ben, you never listen to these #FunnyBigBoys #BenHafiz and you never listen to Mrs. Boopathy and Pak Jamil or their Krappi Call. They are the only person on earth who can make Malaysians do *obviously* crazy stuff over a phone call. Hahahaha. Ben is the most adorable talking goat. LOL!


*** They are airing the Grandmother of All Krappi Call again - where Ben finally got krappi-ed *** I was laughing madly in the car earlier this morning... And then I cried. Oh it was su…

Celebrate the Love: Bones and Booth

I have exam at 2 pm today and I've been burning the midnight oil. But I really really really want to share this: Bones and Booth's wedding vow. Well sort of wedding conversation, actually.
I love them and I am happy that the characters finally get their happy ending.

To Bones, the coolest geek I ever known, and to Booth, congratulations!


Booth: "You know, I worked really, really hard on my vows, but you know, now that we're here—look, hey, do you remember the last time that we were here, standing right around this spot? It was right in the beginning, before we really knew each other. I was trying to get away from you, because you were irritating me, and you chased me down and you caught up to me. I said to you, 'Listen, I just have to get all my ducks in a row,' right, and then you said to me, [Brennan: "I can be a duck."]. Yeah. We had been chasing each other for a long time, been chasing each other through wars and serial killers and ghosts and sn…

Getting Out of the Slump

Sometimes I feel like crying will solve everything. When I feel like that, I know I am in the slump - "The New Moon" slump. I called it that because I am in a similar state as Bella Swan in The New Moon after Edward Cullen left her.
"It's like a huge hole has been punched through my chest."
"Normal memories were still dangerous. If I let myself slip up, I’d end up with my arms clutching my chest to hold it together, gasping for air..."
These.
It's hard to get out from this state, but I have bounce back before. It took a lot of patience, a lot of determination, a generous amount of support, and most importantly: a strong will.
The strongest will is fueled by living up to the purpose of our creation - to submit and worship Allah.
Crying does solve everything; when you used up all your energy and cry in your solat and doa.
It is always the darkest before the new moon. And stars are the brightest during this time.

I'll find my way - I assure myse…