Monday, January 31, 2011

InsyaAllah - Versi Bahasa Melayu

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, akhirnya InsyaAllah versi Bahasa Melayu ^____^

Wassalam.



InsyaAllah
Maher Zain

Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan

Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu..

InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...
InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...

Andainya..
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa...
Kerana Allah bersamamu...

InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...
InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...

Kembalilah....
Kepada yang Esa
Yakin padaNya,panjatkanlah doa..
OOoo~ Ya Allah...
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar...Jalan yang benar..
Jalan yang benar...

InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...
InsyaAllah... InsyaAllah...
InsyaAllah... Ada Jalannya...

Daa January

Assalamualaikum,

Today is the last day of January. Sigh. I'm going to miss January very much. I have a special place for January in my heart. Everything happened within the month of January usually become significant to me. I naturally paid careful attention on these 31 days. So it's a norm to make each day as beautiful as it can be.

During my younger age, January is the most anticipated moment for me and my two aunties. We were born in January: January 1st would be Achik's, January 2nd would be Atih's and mine on the 13th. We always try to celebrate our birthday together. Most of the time, the celebration came early in December - the perfect holiday for each of us. As we grew older, we rarely get the chance to do this anymore. My aunties are busy with their family and kids and I am busy with my own life.

But yes, we still love January - it's our time ^___^ No distance is too far and no mountains are too high when you have unconditional love in your heart.

As much as I don't like my 31 days ruined, I must admit that not every day is pretty. I've had incidents. But again, I still love January ^____^ Be it ugly, be it pretty. Everyday count!

So January, let's do what we always did each year - let's move on and lets the time fly fast for our next meeting!

P.S: I don't say "goodbye".

Wassalam.

Thursday, January 27, 2011

Sedetik dan Selebihnya

Assalamualaikum,

Kalau tak silap pernah tahu akan hasil kerja terbaru KRU - Hikayat Merong Mahawangsa ni. Dan rasanya tak bercadang nak tonton pun. Hahahaha. Tapi oleh kerana Sedetik Lebih adalah official soundtrack, ada harapan untuk 'Aini pegi tonton kot ^____^ Dah terbayangkan macam mana lagu ni akan membangkitkan perasaan filem tersebut.

Sedetik Lebih... Ciptaan sepenuhnya oleh Edry Abdul Halim. Wow! Melodi bagus, lirik pun bagus. Nampaknya Edry memang dah put the most effort on this project. Lagu ni juga diiringi oleh 40 orang pemuzik orkestra profesional - pertama kalinya dalam sejarah. Klip video arahan Yusry Abdul Halim, kos pembikinan RM30 ribu, diselesaikan dalam masa sehari je.

Kalau namanya hasil kerja KRU, kesan khas wajar bagus. Harapannya skrip, arahan dan lakonan bagus jugaklah. Nama pun filem kan...
Hikayat Merong Mahawangsa... kos pembikinan: RM8 juta!

Selamat ber-feeling dengan lagu Sedetik Lebih~
Hikayat Merong Mahawangsa menemui penonton di pawagam Mac 2011...

More: http://www.era.fm/blog/post.asp?a=ceritera&pid=61886

"Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya."

Wassalam.


Sedetik Lebih
Anuar Zain
OST Hikayat Merong Mahawangasa
Ciptaan: Edry Abdul Halim



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku… ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku… ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Kasihku… ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Tuesday, January 25, 2011

Kisah Cik Nadia Bukan Nama Sebenar

Assalamualaikum,

Rasa sengal dengan pendengar Hot FM, Cik Nadia Bukan Nama Sebenar. Seronok yer, hantar SMS pengakuan sukakan 'hak orang' ke stesen radio. Siap bagitau sedang in a relationship dengan tunangan orang yang dah nak kawen. Hello Cik Nadia Bukan Nama Sebenar! Obviously apa yang you buat tu salah. Takde nya boleh ke, tak boleh ke oke. SALAH!

Memang la setiap orang ada ujian masing-masing. So you nak kata yang you memang ditakdirkan untuk 'fall in love with unavailable guys'?? That that is your obstacle in life?? Sigh. Cik Nadia Bukan Nama Sebenar, pernah tak terfikirkan hikmah Allah bagi manusia akal...

Pernah tak you terfikir perasan wanita lain yang boifren/tunang dan hubby nya you berskandal? Kalau boifren/tunang/hubby you buat you macam tu, so how?! You boleh lagi tersenyum hantar SMS kat Hot FM bagitahu yang you nih pasrah jadi mangsa skandal? Dan takde maknanya gak nak kata 'bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi'. Patutnya you sebagai perempuan bermaruah, you ketuk je kepala lelaki tak jujur macam tu - bukan join sekali.

Dan tunangan orang yang berskandal dengan Cik Nadia Bukan Nama Sebenar tu, you nih lelaki jenis apa yer. You dan berjanji bagai dengan anak dara orang, bagi harapan kat mak bapak orang tu - tapi belom kawen lagi dah terserlah belang dan polka dot. You takde kakak dan adik perempuan ke? Mahu kalau orang lain buat kakak dan adik perempuan you macam tu?!

Takleh blah betol la kes curang-curang nih. Sensitif kot. Tak kira lah boys or girls, bila you dah berjanji, you kena lah tepati. When you choose to give commitment in a relationship, you should give your best to make sure that happen. Kalau tak boleh nak setia, sila jangan in a relationship yer. Jangan suka hati you je nak lukakan hati orang.

You see pemain chenta, setiap yang terluka kerana chenta ada family and friends yang turut terluka bila we all terluka. You pemain chenta, pon ada women in your life - sisters, cousins, friends. Hari ni you lukakan hati orang, when the time comes hati you pulak yang akan dilukai - or women around you. Bukan berdoa yang bukan-bukan, but think about it. Life is fair.

I am not judging you, Cik Nadia Bukan Nama Sebenar. It could happen to me as well. But I really, really hope that both of us and all men and women in a relationship could try our best to free ourselves from this scenario.

Didoakan Cik Nadia Bukan Nama Sebenar [dan 'Aini juga] dapat melepaskan diri daripada chenta-chenta terlarang dan semoga Allah ketemukan dengan lelaki yang dapat membimbing Cik Nadia Bukan Nama Sebenar [dan 'Aini juga] ke jalan cintaNYA. Ameen.

Wassalam.

Monday, January 17, 2011

Lelaki Hari Ini

Assalamualaikum,

Alahai lelaki hari ni... Dah semakin cantek. Hahaha. Bukanlah kata dah tak maskulin atau bukan lelaki, tapi tu lah... dah banyak ciri-ciri perempuan. Kawaii kata orang.

Kalau dulu-dulu orang lelaki guna kosmetik - pakai bedak pun cukup la - harus kena kutuk kot. Sekarang ni jangan kata bedak: foundation, eyeliner [liquid, oke... Ai pon tak reti nak guna], pencuci muka yg mencerahkan kulit - dulu lelaki, moisturizer... You name it. Padahal dulu kalo lelaki tu berkulit sawo matang dek kerjanya, yang itulah yang menjadi pujaan hati.

Kalau dulu-dulu lelaki berambut panjang tu kutu embun dan kutu rock je. Lelaki baek-baek yang jadi idaman abah mertua semua berambut kemas. Lagi macho kalo potongannya gaya tentera. Uuuuiissshhh! Sekarang rambut lelaki sama ikal je dengan rambut perempuan. Lebih ikal kot... Siap potongan pon berfesyen sakan. Kaler pon dah macam-macam kaler dari yang tak berapa macam manusia sampai la yang harus macam alien.

Dulu yang wanginya perempuan je. Yang lelaki biasa-biasa je la. Sekarang wangi lelaki sama atau lebih dari yang perempuan. Dengan after shave nya la, cologne nya la, deodorant lagi, perfume lagi! Sekali lalu, 3 bulan boleh tahu :p

Dulu-dulu tangan orang perempuan je yang jadi perhatian. Lembut ke, pandai buat keje rumah ke, kuku dijaga rapi ke tak. Sekarang lelaki pun beriya-iya gak dengan manicure pedicure nya. Boleh la together-gether pegi salun.

Itu belom cte pasal akseksori lagi. Dulu lelaki ada jam tangan dah cukup. Kalau bercincin pon ikut sunnah. Sekarang nih sibuk je lelaki pon nak pakai subang la, nak pakai gelang tangan la, nak pakai rantai la, nak pakai cekak rambut la, pakai cincin tak hingat dunia... Haih... Apa kes der?

Geleng kepala agaknya Abah aku di rumah dengan lelaki-lelaki sekarang. Kalau time dia dulu-dulu mana ada lelaki yang macam tu. Mak mertua pon kalo nak pilih menantu konfem cari lelaki yang boleh diharap - bagus kerjanya, bersungguh-sungguh cari rezki, dan yang penting nampak la tokoh pahlawan sikit-sikit untuk perlindungan anak dara kesayangan. At least kalo ada orang kacau anak kita, menantu kita tu tak la cabut kan... Lagi satu, lelaki ni mesti la serba boleh... Bukan tahu nak call tukang je :p

Ai rasa, Ai suka lelaki yang macam lelaki kot. Tak payah la nak jadi cantek ke, comel ke, hapa ke… Kalo nak berakseksori skit-skit tu boleh la. Tapi jangan melebih dari Ai pulak.
Hahaha. Lelaki hari ini, jangan marah yer… Gurau-gurau manje je~ Bukanlah Ai kutuk, cuma tertanya-tanya je ^_____^

Wassalam.

Tuesday, January 11, 2011

Another Year - 27th Birthday

Assalamualaikum,

"No wise man ever wished to be younger."
- Jonathan Swift

I believe above statement suit me!
Thinking that I am one year older give me a wrinkle, but thinking that I am one year wiser light up the day and makes me feel much better ^____^ I did not recall being this pessimist about birthdays, so it is a sign of a wiser me when birthday finally made up to the list of concerns. Hahaha.

Alhamdulillah, praises to Allah for His Kindness I am here for my 27th birthday. May His Blessings be with me all the way and may His Guidance be with me so that I am always on the right path to find Him. And, the most important thing, may each age blessed. Amiin. I never really that excited about birthday cakes. I never had any surprise birthday celebration. I don’t handle surprises well and when my housemates did last night – earlier as everybody need to sleep – I was near to panic shock. Hahaha. Chocolate strawberry cake, yummy! It was awesome to see so many candles on one cake ^___^ To my housemates, thank you.

"It's stronger than it looks. How long do you think it takes to make it strong like this? It was rolled, stepped on, and cut on. It had to endure a heat of 1300 degrees. But that's not the end of it. If it doesn't become yours even after all of that hardship, then you have to give up on it cleanly."
Said So Yi-jung to Ga-eul in an episode of Boys Over Flower.

Above statement is very much suitable to start my reflection for the past 12 months. What happened last 12 months makes me a better person, someone stronger in good ways and a lady I am grateful and proud to age with. Stagnant life means stagnant achievement. We need the wind and wave to change the shore.

A lot of things happen. On top of everything, I am mostly proud to discover that I do have suppressed talent in baking and I am happy to begin my hobby in photography. I never bake anything my whole life and it is great to know that I can do it without burning anything... Well, at least nothing major happen :p I am always interested in photography, but I never thought that I would love kids photography so much. I thought I would end up in wedding photography. I still have the same passion in wedding and it is more than just being a photographer. Of course, there's always so many things to capture in weddings, but I'm not going to get in the official photographer's way ^____^

The oldest of age is when you no longer can see your life as wonderful; not even the slightest of it. That would be a pathetic life. From being a tea bag in boiled water until the beautiful porcelain in Yi-jung's example - rolled, stepped on, cut on and endure a heat of 1300 degrees - I am grateful that I still see my life as wonderful in every part, Alhamdulillah. Look closely and find the slightest and smallest element of your life - cheer it righteously.

Oh my... This 27th birthday feels like a big surprise!
There are so many things in this life ahead of me. InshaAllah, all are the best for me. The world spins faster each day and I wish to spin with it and I plan to have fun. I am looking forward to experience and learn new things, to write and share more inspiring story and to contribute more as a muslimah. InshaAllah, whatever portion I have in the future, may Allah help me to do the best. Another year closer to death and hopefully closer to Him, too. Amiin.

Wassalam.

Sunday, January 9, 2011

The Tourist: Loving the Dresses

Assalamualaikum,

The trip to watch The Tourist was mostly motivated by Johnny Depp. Another motivation would be the collaboration between Johnny Depp and Angelina Jolie - I'd like to see the outcome when these two stars meet in one movie. Well, even with these two stars The Tourist was not one of great movie for 2011.

Elise Ward is the only thing that saves The Tourist from being rated as a yawn-movie. I have no expectation for this movie (cause the idea of Depp and Jolie doesn't sound that captivating), but as soon as Elise Ward made her first appearance on the screen, I totally forgot about Depp. Hahaha. Angelina Jolie portrayed an elegant lady very well. I am so glad. She have the charisma that really makes people turn and look at her - not just as a character in a movie but in reality. Johnny Depp on the other hand did not make it to the surface. He is just another character in a movie, falling in love with the lady. [I couldn't believe I said this about Johnny Depp...]

Another thing that saves this movie would be Elise's wardrobe. Oh gosh, I really love the dresses! They were perfect - a perfect distraction too I must say. My favorite would be Elise's firs dress - an ivory sheath accented with a cashmere wrap and fine suede gloves. I love everything about it; from the hair to the shoes. Inspired by classic film noir glamour, the wardrobe highlighted Elise's persona.

I wish I could have the dresses!

Wassalam.